kolmapäev, 20. juuni 2012

Praha


Hommikul aknast välja vaadates paistis päike. Kuigi ilmaennustus oli lubanud ca 30 kraadi sooja siis mõistus keeldus tõrkumast, et võiks välja minna nii, et mõnda soojemat esest kaasa ei võtaks. Nii toppisingi igaks-juhuks dressipluusi käekotti. Uksest välja astudes pidin aga tõdema, et dressipluusi kaasavõtmise asemel oleks pidanud hoopis pikad püksid lühikeste vastu vahetama, sest õues oli nii nii nii palav! A noh, mis siis ikka.

Prahas olen ma enne käinud, lausa mitu korda, kuid viimane külastus oli enam kui 10 aastat tagasi. Kuna minu peamine Prahasse tuleku eesmärk oli puhata, siis ei olnud mul mitte mingisugustki plaani, kuhu ma lähen või mida teen. Kaarti mul polnud, kuid teadsin kus suunas vanalinn asub, seega seadsin sammud sinna poole. Peagi seisis minu ees tantsiv maja ning seejärel jõudsin Karli sillale. Uimerdasin seal kandis ringi ja valisin tee,  mis viis mäkke.. väga palju mäkke. Kui tippu jõudsin otsisin esimese kohviku, kus jõin kokku ära 4 pudelit vett, sest nii kuramuse palav oli. Seal kohvikus oma vett nautides hakkas mulle mäenõlval silma tuttav tornitipp .. Petrini torn (ehk mini Eiffel). Maksin oma arve ära ning võtsin suuna torni poole. Seisin seal torni ees, vaatasin üles ja võitlesin oma kõrguse kartusega. Vaatasin veel ning astsuin sisse ja ostsin pileti. Ronisin.. ronisin veel.. jõudsin esimesele platvormile :) Tubli, Eret! :) Käisin terve ringi ümber torni ära sel platvormil, kergelt käega seinast kinni hoides. Vaatsin üles.. ÕUDNE! Aga ikka seadsin sammud trepist üles, mitte alla. Sammusin u 100 astet ülespoole, kuid siis vaatasin alla ja sinna ma tardusin. Seisin ühe kohe peal umbes minuti ja siis liikusin trepist alla sellise kiirusega nagu keegi ajaks mind taga. Lõpuks maapinnale jõudes suutsin kergendatult hingata. Võib-olla järgmine kord Prahat külastades julgen sinna tippu ka ronida. Päev hakkas kergelt õhtusse jõudma.. jalad olid linnapeal uimerdamisest piisavalt läbi, seega astusin sisse tai massaazi salongi ja nautisin 30min jalamassaazi. Huvitav kas Tallinnas ka selliseid salonge on?


Teise päeva veetsin ma teisel pool jõge ringi jalutades. Taaskord tuttavad kohad - astronoomiline kell, Wencelas Square, Henry kellatorn. Kuna ma Praha loomaaias ei olnud käinud, siis võtsin plaani külastada ka loomaaeda. Kuna jalutamiseks oli tegu liiga pika maaga (ca 10km üks suund), siis tegin tuvust kohaliku ühistranspordiga. Järeldus - ühistransport on Prahas väga mugav liiklusvahend. Loomaaed oli ilus ja parajalt suur. Kuna mõned aastad tagasi oli siin uputus,  siis tegeleti ka hetkel veel parandustöödega, kuid suurem osa kahjustustest on siiski juba likvideeritud. Kes Prahasse satub, siis tasub kindlasti külastada :) Loomaaiast tagasi jõudes oli taas kell õhtusse jõudnud. Kuna eilne massaaz oli niivõrd hea, siis otsisn lähima tai massaazi koha ning 30min asemel lasin endaga sel korral terve tunni tegeleda. Oii, kui mõnus. Nii võiks iga õhtu lasta ennast mudida. Ja hinnad on ka 2x odavamad kui Tallinnas (oma 1h massaazi eest maksin 600 Kr ehk ca 23 €). 

Kokkuvõttes on Praha väga kena linn ja väga mõnus koht kus nn pikk nädalavahetus veeta. Mina plaanin siia igatahes varsti taas tagasi tulla :)

teisipäev, 19. juuni 2012

Roadtrip to Prague

Kuna õppepuhkus läks töö tähe all, siis peaaegu sund korras kästi puhkama minna. Kuna L oli taas Prahasse minemas ning sel korral autoga (et see sinna jätta), siis otsuasin, et lähen temaga koos - väike roadtrip ning seejärel paar päeva Prahas chillida.

Nagu L-le kombeks, siis ei olnud Prahasse sõit mitte just kõige loogilisemat ja kiiremat teed pidi (läbi Läti, Leedu jne) vaid ikka piisavalt keeruline. Ehk siis meie teekond nägi välja järgimine: 1) laevaga Soome 2) laevaga Rootsi 3) Autoga Taani 4) Praamiga Rødby-st Puttgarden-sse 5) läbi Saksamaa autoga Prahasse. Talinnast lahkusime laupäev hommikul ning Prahasse jõudsin pühapäeva öösel või noh, pigem esmaspäeva varahommikul (ca 5 hommikul).

Kõlab uskumatult, aga iseenesest ei olnudki see reis väsitav.. võib-olla sellepärast, et laeval Helsinkist Stockholmi magas terve meie reisiseltskond 14h .. laeva jõudes oli laeva väljumiseni veel ca 45min aega, seega otsustasime natuke pikutada. Sellest pikutamisest kujunes aga 7 tundi iluund. Ärgates läksime tutvusime laevaga, otsisime midagi süüa ja noh, läksime magama tagasi.. ja magasime veel 7h :D Ei olnud mingit probleemi sellega :D

Rootsist sõitsime läbi ühe jutiga, tegime vaid mõned väiksemad peatused. Kopenhaagenis oli aga plaan juba kindel, õhtusöök Jensen's bøfhus-s. Mõeldud tehtud ja toit maitses endiselt hea, nagu alati :) Rødby praamile jõudsime 3min enne selle väljumist, seega ideaalne ajastamine. Samas peab mainima, et praami hind on mõttetult kallis, ca 2x kallim kui sild. Aga kuna me nii täpselt jõudsime, siis andis see meile ajavõitu ca tunni. 

Saksamaalt läbisõidu ma põhimõtteliselt magasin tagaistmelt. Ärkasin vaid korra - siis kui rebase alla ajasime :( Kuna L pidi juba kell 9 koosolekul olema, siis hotelli jõudes puges ta teki alla sellise kiirusega, et polegi teda enne nii kiirelt liigutamas näinud. Mina kavatsesin aga järgmine päev lõunani magada...